Joulukuun 10. päivä - Hyvää nimipäivää Jutta!

 

 

Meillä on sauna vielä pesemättä, kinkku ostamatta ja laatikot tekemättä. Jotain on lasten kanssa saatu aikaan: on askarreltu koristeita, leivottu pipareita ja mokkapaloja, laitettu jouluvaloja. Pääasiassa on vaan oltu. Leikitty, luettu, katseltu elokuvia. Oltu pihalla ja maattu sohvalla.

Aiemmin, ennen lapsia, oli tapana puunata jouluksi talo kattolistoja myöten. Joulu ei tullut, jos joka paikka ei kiiltänyt ja hohtanut puhtaana. Kaapit piti siivota, sauna ja pesuhuone kontata nurkista kattoon ja aaton aattona yöllä kahden aikoihin piti vielä pilkkiä ylhäällä ja koristella talo lopullisesti jouluun, ennen kuin saattoi mennä nukkumaan. Jouluaattona aamulla ennen sianpieremää tapasin vielä herätä keittämään riisipuurot, että murulla olisi ollut aamulla "kunnon joulufiilis". Puuro tuoksui ja joululaulut soi. Itse olikin sitten koko joulun aivan ryyd ja välipäivät halusi vain nukkua. Mutta koti oli kaunis ja siisti.

Piti oikein tietoisesti opetella tuosta kaikesta pois. Ensimmäinen joulu ilman hullun lailla porstaamista oli kamala. Ei millään meinannut osata olla siivoamatta ja raatamatta, ei tuntunut joululta. Toisena jouluna oli jo helpompaa. Nyt ei stressaa enää yhtään. Aatonaattona vähän heilutellaan imuria ja se siinä. Kuka sitä käskee ne kaikista suurimmat siivot tehdä juuri jouluna, kun on miljoona muutakin hommaa. Miksi ei voi siivota perusteellisesti vaikka maaliskuulla?

Joulu on niin paljon muuta kuin puhdas sauna ja komerot. Tänä vuonna joulu tulee äidillekin, eikö niin?

 

 

JOULUTESTI  -  MARTAN VAI TOSINAISEN JOULU

 

1. JOULUSIIVOUS

MARTTA:

Joulusiivous kannattaa aloittaa jo marraskuun alussa. Kun käyt yhden huoneen läpi viikossa, saat joulusiivouksen tehdyksi ilman stressiä ja kiirettä.

TOSINAINEN:

Hei haloo! Jos siivoat liian aikaisin, ehtii tulla moneen kertaan uudestaan sekaista ennen aattoiltaa.

 

 

2. JOULUKORTIT

MARTTA:

Aloita myös joulukorttien askarteleminen ajoissa. Muistathan, että postittamalla kortit jo joulukuun alussa säästät postimaksuissa.

TOSINAINEN:

Netistä löytyy ilmaisia e-kortteja. Pukkaat ne liikkeelle viime tipassa. Tekstari ajaa hätätilassa saman asian.

 

 

3. JOULUKALENTERI

MARTTA:

Tee jokaiselle lapselle oma, kankainen pussikalenteri. Laita taskuihin kivoja pikku yllätyksiä, jotka olet kerännyt vuoden mittaan.

TOSINAINEN:

Osta varmuudeksi läjä suklaakalentereita siltä varalta, että ehdit syödä osasta suklaat ennen joulukuun alkua. Joulun jälkeen tsekkaa markettien suklaakalentereista päiväykset ja hanki seuraavan joulun varasto valmiiksi pilkkahintaan, mikäli kalentereissa vaan piisaa virtaa.

 

 

4. KORISTELUT

MARTTA:

Kun ikkunat on pesty, on mukava ripustaa niihin jouluiset verhot. Koristele ikkunat itse tehdyin lumitähdin, tonttuhahmoin ja enkelein. Ripusta ulko-oveen luonnonmateriaaleista koottu, upea havukranssi. Asettele lyhtyjä ja säänkestäviä tonttukoristeita sopiviin paikkoihin. Kiedo sähköisiä jouluvaloja puihin ja pensaisiin. Koristele koti jouluisin kyntteliköin, kranssein, ristipistotöin, kukka-asetelmin ja koriste-esinein. Askartele lisää tonttuja ikkunalaudoille ja lipastojen päällisille. Tuo joulukuusi sisään jo hyvissä ajoin ennen aattoa. Vaihda pyyhkeet ja pussilakanat joulunpunaisiksi. Osta jouluaiheinen kynnysmatto. Kata joulun ajan pöytä kauniisti joululiinalle jouluisin astioin.

TOSINAINEN:

Älä hyvä ihminen hanki jouluksi enää yhtään turhaa krääsää! Muista, että joulun jälkeen jonkun on myös siivottava ne pois, ja se joku olet todennäköisesti sinä. Paperitähdet ikkunoihin ovat hyvä idea. Säästyt ikkunanpesulta. Jos askartelu ei kiinnosta, spreijaa lasit tekolumella.

 

 

5. KYNTTILÄT

MARTTA:

Joulun aikaan kannattaa valaistus hoitaa kynttilöillä, niin saat aidon joulun tunnelman.

TOSINAINEN:

Joulun aikaan kannattaa valaistus hoitaa kynttilöillä, pimeässä ei paska näy.

 


6. PIPARKAKUT

MARTTA:

Tee piparkakkutaikinaa samalla kertaa suuri määrä, jaa taikina pienempiin osiin ja pakasta. Voit leipoa samasta taikinasta moneen kertaan ja nauttia koko joulun ajan ihanasta piparkakkujen tuoksusta!

TOSINAINEN:

Ota kaupan pakastealtaasta pari pakettia piparkakkutaikinaa, mutta jos keksihyllystä löytyy kivannäköisiä pipareita valmiina, vie ne kiiruusti takaisin!

 

 

7. PERINNERUOKA

MARTTA:

Laatikkoruokia voi valmistaa etukäteen pakkaseen, josta ne on helppo ottaa sulamaan aatonaattona ja lämmittää aattona.

TOSINAINEN: Laatikkoruokia voi syödä sukulaisten luona. Osta kotiin jotain kunnollista. Onko olemassa lasta, joka pitäisi lanttulaatikosta? Pitsaa kehiin ja kaikki ovat tyytyväisiä.

 

 

8. JOULUAATTO

MARTTA:

Joulun kohokohta on se, kun kaikki on vihdoin valmista ja koko suku on kokoontunut yhteisen pöydän äärelle juhlimaan joulua perinteisin menoin.

TOSINAINEN:

Joulun kohokohta on se, kun koko touhu on vihdoin ohi ja voi käpertyä sängyn pohjalle lukemaan hyvää kirjaa konvehtirasian kanssa.

 

 

Viimeisimmät kommentit

Kirjoita uusi kommentti

  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Image CAPTCHA