Joulukuun 8. päivä - Hyvää nimipäivää Kyllikki!

 

 

Joulukuusen haku alkaa olla pikku hiljaa ajankohtaista. Useilla paikkakunnilla maaseutunuoret järjestävätkin joka vuosi koko perheen joulukuusen hakureissun, jonne on hyvä survoa ukko ja tenavat.

Evästä vielä mukaan, niin saat itse lätsähtää sohvalle koko päiväksi suklaarasian kanssa keräämään joulutunnelmaa. Upeaa! Ukko ja tenavat saavat raitista ilmaa ja koti kauniin kuusen.

Minä sain porttikiellon kuusenhakureissuille sen jälkeen, kun kotiin rupesi ilmestymään oksattomia kuivia kräkkyjä. Heitin nääs muutaman kerran keikan paikalliselle huoltoasemalle ja hommasin kotiin kuusen. Tuli huoltoasemalla niin sääli niitä reppanoita, jotka eivät olleet tuuheita eivätkä täydellisiä ja joita kukaan ei huolinut, että ostin aina sen kaikista surkeimman kräkyn. Huoltoaseman pitäjä katseli virnistellen, että taas akka asialla ja keräsi tyytyväisenä rahat kassaan. Kotona isäntä manasi, kun kuusi varisti neulasensa jo koristeita ripustettaessa. No olipa helppo koristella, daah. Ei pistellyt. Skandinaavista designia, pelkistetyn tyylikäs.

No jokatapauksessa, siihen loppuivat meikäläisen kuusen hakureissut.

 

 

Ohessa puutarhuri Juha Toikan ohjeet onnistuneen joulukuusen hankintaan ja hoitoon. Juha Toikan "Puutarhurin perjantaipostia -postituslistalle voi liittyä tästä linkistä.


Onnistuneen joulukuusen ja neulasia tiputtamattoman lopputuloksen saa aikaan, kun pitää nämä vinkit mielessä:


1.   KAATOAJANKOHTA

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu maitotölkki kuusen tyvelle vedellä täytettynä. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

Kansanperimätiedon mukaan paras kuusen kaatoaika on yläkuulla eli nousevan kuun aikaan. Tänä aikana kaadettu kuusi ei varista vaan säilyy pitkään kauniina ja vihreänä ja alkaa kasvattaa uutta kerkkää oksien kärjestä. Tänä vuonna nousevan kuun aika alkaa torstaina 13.12. eli siitä eteenpäin on hyvä hetki käydä kaatamassa joulukuusi.


2.  KUUSEN OSTO

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile etteivät kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.


3.  KULJETUS

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.


4.  SULATUS

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.


5.  JALKAAN ASETTAMINEN

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.


6.  HOITO SISÄLLÄ

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.


7. KUUSEN POISVIENTI

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

Lisää tietoa kotimaisista joulukuusista http://www.joulupuuseura.fi

 

Joulukuusi musiikkia lapsille ja aikuisille.


http://www.youtube.com/watch?v=Owkj416XAF4

http://www.youtube.com/watch?v=lWr5XjODRfk

 

 

Viimeisimmät kommentit

Kirjoita uusi kommentti

  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Image CAPTCHA