Millainen on hyvä lelu?

 

Pienen lapsen mielikuvituksella ja luovuudella ei ole rajoja. Kun annat lapsellesi mahdollisuuden luovaan toimintaan ja mielikuvituksen käyttöön, vahvistat lapsesi itseluottamusta ja annat hänen tuntea ylpeyttä omista saavutuksistaan. Lelut antavat mahdollisuuden tähän ja ne rikastuttavat omalta osaltaan lapsen elämää. Monipuoliset leikkimahdollisuudet voi tarjota aivan yksinkertainenkin lelu - toisinaan pelkän lelun pakkauksen kanssa saa aikaan mitä ihmeellisempiä rakennelmia ja seikkailuja.

Hyvää lelua voi käyttää monin tavoin hauskasti ja luovasti. Hyvä lelu edistää lisäksi lapsen kehitystä. Eri ikäkausille on omat lelunsa, jotka opettavat käden ja silmän koordinaatiota, värien ja muotojen tunnistamista, kokoja (suurempi, pienempi, yhtä suuri, pienin, suurin), sijoittelua (yläpuoli, alapuoli, keskiosa, seuraava, päällä, alla, välissä), numeroita (kuinka monta, laskeminen) sekä järjestystä (mikä tulee seuraavaksi). Kaiken kukkuraksi hyvä lelu tukee myös kielellistä kehitystä, sanojen oppimista, yhteyksien oivaltamista ja asioista puhumista ja paljon muuta. Ajattelepa, kuinka pitkälle pääsetkään pelkästään yksinkertaisten rakennuspalikoiden kanssa!

On tietenkin tärkeää pitää lelut puhtaina ja hyvässä kunnossa. Jos käsittelet lastesi tavaroita kunnioittavasti, he oppivat kunnioituksen ja omien tavaroiden tärkeyden. Muista myös poistaa rikkinäiset lelut lelulaatikosta kunnes ne on korjattu. Kotitekoisia leluja täytyy tarkkailla erityisen huolellisesti turvallisuusriskien varalta, sillä niiden turvallisuutta ei ole varmistettu yhtä huolellisesti kuin tehdasvalmisteisten lelujen.

 

 

Muutamia ehdotuksia lelulaatikon varusteluun

 

Lelut, jotka kannustavat lasta todellisen elämän jäljittelyyn

 

On tärkeää, että lelut kannustavat lasta käyttämään mielikuvitustaan sekä kehittävät hänen luovuuttaan ja sosiaalisia taitojaan. Lelusetit kuten pienoishahmot, keittiölelut, teeastiastot, lääkärilelut ja leikkipuhelimet opettavat lasta ymmärtämään ympäristöään tuomalla sen hänen tasolleen. Siksi myös hyvä valikoima vaatteita pukeutumisleikkeihin on tarpeellinen. Vanhoista verhoista saa hienoja prinsessahameita ja viittoja rohkeille sankareille.

Tähän ryhmään kuuluvia leluja löydät näistä linkeistä:

 

Ongelmanratkaisuun kannustavat lelut

 

Muotojen tunnistamiseen ja tavaroiden pinoamiseen perustuvat lelut, palapelit ja varsinkin Legot kehittävät keskittymis- ja ongelmanratkaisutaitoja, joita lapsi tarvitsee koulussa ja koko aikuiselämänsä ajan.

Tähän ryhmään kuuluvia leluja löydät näistä linkeistä:

 

Luovuuteen kannustavat lelut

 

Lapset rakastavat maalien, väriliitujen ja paperin käyttöä. Värityskirjat tarjoavat mahdollisuuden luovuuden ilmaisuun ja puuhakirjojen avulla opetellaan kädentaitoja ja ongelmanratkaisua. Muovailuvaha tarjoaa todella hyvää harjoitusta lapsen mielikuvitukselle ja kädentaidoille. Myös rakennuspalikat ja Legot ovat tärkeitä ja lasten rakastamia leikkikaluja, sillä ne edistävät luovuutta ja loogista ajattelua sekä opettavat samalla pitkäjännitteisyyttä ja ongelmanratkaisutaitoja.

Tähän ryhmään kuuluvia leluja löydät näistä linkeistä:

 

Pallot

 

Pallo on istumaan oppineen vauvan ja vähän vanhemmankin taaperon suosikkilelu. Pyöritellään palloa toiselta toiselle, opetellaan heittämistä ja vastaanottoa ja pidetään hauskaa.

Kaikenkokoisilla palloilla leikkiminen kehittää lapsen koordinaatiota. Pallopeli on myös mainio sosiaalisen kanssakäymisen muoto, joka antaa lapselle käsityksen voittamisesta, häviämisestä ja vuorottelusta. Hyvä lelun ei todellakaan tarvitse olla monimutkainen!

Tähän ryhmään kuuluvia leluja löydät tästä linkistä:

 

Musiikkilelut

 

Lapset laulavat, tanssivat ja soittavat mielellään, joten kannattaa hankkia kestävä ja lapsille sopiva cd-soitin sekä laaja valikoima lastenmusiikkia tai lasten musiikki dvd -levyjä. Liikesarjoja kuvaavat laulut ovat erityisen tärkeitä, sillä ne kehittävät koordinaatiota, muistia ja sosiaalisia taitoja. Erinomaisen mahdollisuuden tähän tarjoavat esimerkiksi Fröbelin Palikoiden ihastuttavat leikkilaulu dvd-levyt, joiden mukana lapsi saa leikkiä, tanssia ja laulaa sydämensä kyllyydestä.

Tähän ryhmään kuuluvia tuotteita löydät tästä linkistä:

 

Kirjat

 

Lapselle ei voi lukea liikaa! Voit lukea kirjoja jo aivan pienellekin vauvalle. Vauva rakastaa ääntäsi, se antaa tutun ja turvallisen tunteen, sillä äänesi vauva oppi tuntemaan ensimmäisenä vatsassa ollessaan. Ota vauva viereesi sängylle, silittele ja kerro loruja tai lue kirjaa. Ei haittaa vaikka vauva ei vielä ymmärräkään sitä mitä luet. Kuulemiensa sanojen avulla lapsi saa kielellisiä valmiuksia ja ne kehittävät lapsen mielikuvitusta. Kaikki tämä luo pohjaa puheen kehittymiselle ja myöhemmin lukutaidolle.

Lapsella tulisi olla mahdollisimman paljon kirjoja ja niiden tulisi olla lapsen ulottuvilla. Vaikka lapsi ei osaisikaan lukea, pelkkä kuvien katsominenkin antaa jo paljon ja synnyttää "innon" lukemiseen ja kirjoihin. On olemassa paljon hyviä kirjoja, jotka on suunnattu juuri tietyn ikäisille lapsille. Vauvoille on selkeästi kuvitettuja kangaskirjoja, taaperoille helppolukuisia pahvikirjoja, jotka kestävät pienenkin käsissä ja vähän suuremmille opettavaisia ja hauskoja kirjoja, joissa on jo ihan oikeat paperiset sivut. Satuja, loruja ja seikkailuja, eläinkirjoja, tietokirjoja ja opettavaisia kirjoja ja ovi uuteen maailmaan avautuu! Mietipä, kuinka paljon lapsesi hyötyykään koulussa siitä, että hänelle on luettu jo aivan pienenä! Mitä valmiuksia siitä saakaan, kuinka helposti ja ennen kaikkea hauskasti!

Kuten lelut, myös kirjat tulee pitää aina hyvässä kunnossa, jotta lapsi oppisi kunnioittamaan niitä.

Tähän ryhmään kuuluvia leluja löydät näistä linkeistä:

 

 

Mitä siis vaaditaan hyvältä lelulta?

 

Hyvä lelu

  • on kestävä ja turvallinen
  • tuottaa huvia
  • kiinnostaa lasta
  • kehittää luovuutta ja mielikuvitusta
  • ruokkii uteliaisuutta ja kekseliäisyyttä
  • edistää oppimista
  • on haastava mutta ei turhauttava
  • innostaa käyttämään yhä uudelleen
  • perustuu vuorovaikutukseen lapsen kanssa
  • vastaa kehittyviä tarpeita ja orastavia taitoja

 

 

Fisher Price, Brio ja Lego ovat tuttuja ja turvallisia lelumerkkejä, jotka takaavat lapsellesi kehittävät ja laadukkaat, juuri oikeaan kehitys- ja ikäkauteen sopivat tuotteet.

Leikisti.fi -verkkokaupasta löydä hyvän valikoiman laadukkaita lasten leluja, jotka kestävät vielä seuraavillekin sukupolville. Hyvällä ja kestävällä lelulla on mukava leikkiä. Fisher Pricen, Brion ja Legon tuotteet on tehty leikittäviksi. Vuosikausia kestänyt kehitystyö takaa riemastuttavia leikkihetkiä niin pienille kuin vähän suuremmillekin leikkijöille.

 

Haluatko tietää enemmän? Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

 

Mielikuvituksellisia leikkihetkiä!

 

 

lähteet:

http://www.fisher-price.com/fi/

Tämän sivun tekstilainauksiin on kysytty lupa. Sinulla ei ole oikeutta jakaa, muunnella, esitellä, julkaista tai valmistella sivuston sisällön pohjalta tehtyjä töitä eikä siirtää tai käyttää millään muulla tavalla sivuston sisältöä ILMAN FISHER-PRICEN JA SEN EMOYHTIÖN MATTELIN KIRJALLISTA LUPAA.

Tekijänoikeudet

Kaikki tällä sivustolla olevat tekstit, kuvat ja tavaramerkit ovat tekijänoikeudella suojattua aineistoa, ellei toisin ilmoiteta, eikä mitään tästä aineistosta saa käyttää ilman asianosaisten lupaa.