Tiesitkö tämän - Super Mario

Shigeru Miyamoto, Mario ja LuigiShigeru Miyamoto, Mario ja Luigi

 

 

Shigeru Miyamoton suunnittelema pelihahmo ja Nintendon virallinen maskotti, Mario, suoritti ensiesiintymisensä 1981 Donkey Kong -pelissä. Tällöin Marion esiintyi nimellä "Jumpman".

Nimi Mario tuli kuvaan myöhemmin, kun Nintendo päätti vaihtaa Jumpmanin nimeksi Mario, Nintendo of American varastotilojen vuokranantajan Mario Segalin mukaan. Nimenvaihto tehtiin siksi, että vuokranantaja muistutti ulkonäöltään todella paljon entistä Jumpmania.

Maailmankuulu Mariosta tuli vuonna 1985, kun hahmo teki ensiesiintymisensä Nintendon NES -konsolilla pelissä "Super Mario Bros". Mario -pelisarja on myöhemmin jakautunut kymmeniin pienempiin haaroihin, kun Mario on siirtynyt tähdittämään tasohyppelyiden lisäksi myös erilaisia urheilu-, ajo- ja roolipelejä.

Tähän päivään mennessä Mario on seikkaillut yli 200 pelissä ja Super Mario -pelisarjan pelejä on myyty maailmanlaajuisesti yli 240 miljoonaa kappaletta. Super Mario on maailman kaikkien aikojen myydyin pelisarja, joten Marioa voi syystä kutsua maailman tunnetuimmaksi putkimieheksi.

 

Donkey Kong -peli, Marion ensiesiintyminen peleissä 1981.Donkey Kong -peli, Marion ensiesiintyminen peleissä 1981.Super Mario Bros 1985.Super Mario Bros 1985.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Televisiossa Mario esiintyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1984. Kyseessä oli Ruby-Spearsin tuottama sarja "Saturday Supercade". Sarjaa esitettiin kaksi tuotantokautta välillä 1984-1985 ja Mario nähtiin sarjassa Donkey Kong -pelin hahmojen kanssa. Mariosta on tehty myös Anime -elokuva, joka sai rajoitetun julkaisun Japanissa 1986. Lisäksi Mariosta on tehty kolme lyhyttä OVA -animaatiota, jotka julkaistiin vain Japanissa. Animaatioiden teemana olivat klassiset sadut, joiden sankarit oli muutettu Mario -pelien hahmoiksi. Nämä animaatiot julkaistiin vuonna 1989. Marion virallinen televisiodebyytti oli vuonna 1989 NBC -kanavalla esitetty DiC:n "Super Mario Bros. Super Show". Sarjan ohessa pyöri myös The Legend of Zelda -peliin pohjautuva piirretty sekä "Captain N: The Game Master". Vuonna 1990 Mario -piirretty yhdistettiin Captain N:n kanssa ja tästä syntyi ohjelma "Captain N and the Adventures o the Super Mario Bros". Sarjaa tehtiin vain 26 jaksoa.

Mario nähtiin vielä vuonna 1991 yhdessä DiC:n yhden tuotantokauden pituisessa sarjassa "Super Mario World". Vuonna 1993 Mario suoritti viimeisen televisioesiintymisensä NBC:llä esitetyssä "Super Mario Allstars" -sarjassa, jossa nähtiin aiemmin esitettyjen sarjojen parhaita paloja.

Vuonna 1993 julkaistiin Mario -peleihin pohjautuva elokuva. Elokuva joutui kuitenkin heti fanien ja kriitikkojen hampaisiin eikä sen kaupallinen menestys ollut mainittava. Elokuvan myötä markkinoille ilmestyi myös elokuvaan pohjautuva kirja "Super Mario Bros. - The Movie" ja elokuvan hahmoista tehtiin kuusi erilaista figuuria: Mario, Luigi, Koopa, Iggy, Goomba ja Spike.

Vuonna 1990 toteutettu kansallinen kysely Yhdysvalloissa paljasti Marion todellisen suosion: Mario oli lasten parissa tunnetumpi kuin Disney -maskotti Mikki Hiiri!

 

Tekstin pohjana on käytetty seuraavia lähteitä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mario

http://www.resetti.net

http://koopa.arkku.net/mario

http://www.wiinintendo.net/2009/10/23/covering-shigeru-miyamoto-keynote-at-digital-contents-expo/

http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Super_Mario

http://fi.supermario.wikia.com/wiki/Super_Mario_Galaxy

http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Mario

http://fi.supermario.wikia.com

 

 

 

Mario peleissä esiintyviä hahmoja

 

 

Mario

Koko nimi Mario Mario, on Sienivaltakunnan sankari ja prinsessa Peachin sulhanen.

Ulkonäöltään Mario on lyhyenläntä italialaistyylinen putkimies, jolla on tuuheat mustat viikset ja hiukset, siniset silmät ja suuri nenä. Hän pukeutuu mielellään punaiseen paitaan, punaiseen lippalakkiin, jota koristaa M-kirjain, ja sinisiin farkkuhaalareihin. Marion kenties kuuluisimpia lausahduksia ovat italialaistyyliset huudahdukset "Mamma mia!" ja "It's-a-me, Mario!".

 

 

 

 

 

 

Luigi

Luigi, koko nimi Luigi Mario, on Marion pikkuveli. Marion tapaan hänkin pukeutuu useimmiten sinisiin farkkuhaalareihin, mutta hänen paitansa ja lippalakkinsa ovat väriltään vihreitä. Luigin lippalakkia koristaa L-kirjain, ja Luigin viikset ovat vähintäänkin yhtä paksut kuin isoveljensä. Nuoremmasta iästään huolimatta Luigi on huomattavasti Marioa pidempi. Luigi esiintyy peleissä usein pelkurimaisena vitsiniekkana, joka liioittelee saavutuksiaan.

 

 

 

 

 

Princess Peach Toadstool eli prinsessa Peach

Mario joutuu aina pelastamaan Peachin hädästä, yleensä Bowserin kynsistä. Prinsessa Peach on Marion ystävä ja Marion suuri rakkaus. Peach on rauhallinen Sienivaltakunnan prinsessa ja hänen paras ystävänsä on Sarasamaan hallitsija prinsessa Daisy.

Peachillä on kaikkein parhaimmat hypyt: hän osaa hypättyään hetken aikaa leijua ilmassa ja sitten hän laskeutuu. Prinsessa Peachin hiukset ovat vaaleat ja hänellä on yllään kaunis vaaleanpunainen hame. Kuten muutkin prinsessat, hän pitää kauniista vaatteista ja koruista. Hänellä on päässään kruunu ja hän käyttää myös korvakoruja.

 

 

 

 

 

Princess Daisy, eli prinsessa Daisy

Prinsessa Daisy on Prinsessa Peachin paras ystävä. Hän hallitsee Sarasmaan kuningaskuntaa. Prinsessa Daisy rakastaa kukkia ja hänen nimensä tarkoittaakin päivänkakkaraa.

Prinsessa Daisyllä on punaruskeat hiukset ja siniset silmät. Hänellä on kaunis keltaoranssi hame, korvakorut ja kruunu.

 

 

 

 

 

 

 

Mushroom Kingdom - Sienivaltakunta

Sienivaltakunta on useimpien Mario -pelisarjan pelien tapahtumapaikka. Se on kuningaskunta, jonka tuleva kuningatar prinsessa Peach on. Ei ole tarkkaan tiedossa, kuka tällä hetkellä varsinaisesti johtaa valtakuntaa. Sienivaltakunnan pääkaupunki on Toad Town - Toad -kaupunki, joka esiintyi ensimmäisen kerran Paper Mario -roolipelissä Nintendo 64:llä vuonna 2001. Toad Townin ympärillä on useita muita alueita, kuten Dry Dry Desert - Kuivakuiva-aavikko. Suurin osa Sienivaltakunnan asukkaista on sieniä muistuttavia Toadeja. Sienivaltakunnan naapurimaa on Bowserin johtama Koopavaltakunta.

 

 

 

Bowser

Bowser eli kuningas Koopa on Sienivaltakunnassa asuvien kilpikonnamaisten eläinten, koopien kuningas. Hän on Marion ja Luigin arkkivihollinen ja pyrkii kaappaamaan Sienivaltakunnan prinsessa Peachin itselleen tai valloittamaan koko Sienivaltakunnan.

 

 

 

 

 

Bullet Bill

Bullet Bill on yksi Marion perinteisistä vihollisista. Bullet Billit ovat mustia ohjuksenkaltaisia vihollisia, jotka Bill Blaster -kanuunat ampuvat Marioa ja Luigia päin tarkoituksenaan pysäyttää heidät

 

 

 

 

 

Goomba - Kuukunen

Goombat eli Kuukuset ovat Marion arkkivihollisen Bowserin kätyreitä. Ne ovat Mario-sarjan tavallisimpia vihollisia. Ulkonäöltään Goombat muistuttavat pieniä, jalallisia sieniä. Niitä esiintyy usein laumoissa. Goomba on moneen kertaan valittu kaikkien aikojen sympaattisimmaksi ja suosituimmaksi videopeliviholliseksi.

 

 

 

 

Yoshi

Yoshit ovat Marion ja Luigin apureita, joka muistuttaa dinosauruksen ja lohikäärmeen risteytystä. Niitä on useita erivärisiä, joskin vihreät yoshit ovat tavallisimpia. Yoshit antavat Marion ja Luigin ratsastaa selässään ja auttavat heitä esimerkiksi syömällä vihollisia, heittämällä munapommeja ja syöksemällä tulta. Yoshit osaavat myös leijua hetken aikaa ilmassa.

 

 

 

 

 

Super Mushroom - Supersieni

Super Mushroomit eli Supersienet ovat punavalkoisia sieniä, joita ei kuitenkaan tule sekoittaa kärpässieniin! Supersienet eivät ole myrkyllisiä vaan päin vastoin - ne antavat Mariolle ja Luigille lisävoimia muuttamalla heidät Super Marioksi ja Super Luigiksi. Supersieniä löytyy joka puolelta Sienivaltakuntaa.

 

 

 

 

1-Up Mushroom - Lisäelämäsieni

1-Up Mushroom eli Lisäelämäsieni on vihreävalkoinen sieni, josta Mario ja Luigi saavat yhden lisäelämän. Ne ovat varsin harvinaisia, mutta tarpeellisia, kun Mario ja Luigi syöksyvät vaaroja päin. Lisäelämäsieniä löytyy joka puolelta Sienivaltakuntaa.

 

 

 

 

Tekstin pohjana on käytetty seuraavia lähteitä

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mario

http://www.resetti.net

http://koopa.arkku.net/mario

http://www.wiinintendo.net/2009/10/23/covering-shigeru-miyamoto-keynote-at-digital-contents-expo/

http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Super_Mario

http://fi.supermario.wikia.com/wiki/Super_Mario_Galaxy

http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Mario

http://fi.supermario.wikia.com/wiki/Super_Mario_Wiki